Energiezuinige lening wordt weinig gebruikt

Het Nationaal Energiebespaarfonds is door minister Blok van wonen en een tweetal banken gevuld met 300 miljoen euro. Consumenten kunnen tegen een rente van 3 tot 3,5 procent bedragen tussen de 2.500 en 25.000 euro uit dit fonds lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Hierbij kun je denken aan gebruik voor het plaatsen van dubbel-glas of zonneboilers.

Nog geen 1% geleend door onbekendheid

Ruim vier maanden later is er pas 2,4 van de 300 miljoen euro uitgeleend. Dit maakt duidelijk dat er maar weinig gebruik wordt gemaakt van de ‘energiezuinige lening’. Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis komt na onderzoek met de conclusie naar buiten dat maar weinig consumenten op de hoogte zijn van deze lening.

Promotiecampagne moet voor meer leningen zorgen

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland beheert het energiebespaarfonds en is inmiddels een campagne gestart om de bekendheid te vergroten. Op basis hiervan moeten er in de tweede helft van dit jaar meer aanvragen voor leningen worden gedaan. Het energiefonds is gevuld door de Rabobank (175 miljoen euro), ASN Bank (50 miljoen euro) en het Rijk (75 miljoen euro).