Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is een consumptief krediet met een grote mate van flexibiliteit. Deze kredietvorm is geschikt om gedurende een langere periode extra financiele ruimte te bieden, met name wanneer je niet precies weet hoeveel extra geld je wanneer nodig hebt. De flexibiliteit van het doorlopend krediet is het grootste voordeel en daardoor vaak ook de reden waarom juist dit krediet wordt afgesloten. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat deze flexibiliteit ook direct het grootste nadeel is. Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen en de rente over het opgenomen bedrag is variabel. Hierdoor lossen veel mensen nooit het volledig opgenomen krediet af waardoor ze een veelvoud van het kredietlimiet aan aflossing en rente betalen.

Afsluiten

Veel kredietverstrekkers controleren of je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd staat. Sta je hier niet geregistreerd dan kun je een doorlopend krediet afsluiten. Dit doe je tegen een maximaal bedrag (kredietlimiet). Je kan dan naar gelang je behoefte geld op te nemen met als maximum het bedrag dat als kredietlimiet is afgesproken. Je bent dus niet verplicht om het volledige bedrag in één keer op te nemen.

Rente en aflossing

Net als bij iedere andere lening heb je ook bij het doorlopend krediet met aflossen en rente te maken. In vrijwel de meeste gevallen vind de aflossing van dit krediet maandelijks plaats. Vaak los je dan een vooraf afgesproken percentage van het kredietlimiet af, ook al heb je dit bedrag niet volledig opgenomen. Het geld dat je afgelost hebt kun je ook weer opnieuw opnemen waardoor er geen sprake is van een looptijd. Het gevolg hiervan is dat de rente die je verschuldigd bent en moet betalen variabel is. Het rentepercentage kan dus zowel stijgen als dalen.

Voordelen

  • Geld opnemen wanneer je wilt tot een maximum van het kredietlimiet;
  • Geen boete bij extra aflossen van het opgenomen krediet;
  • Je betaalt alleen rente over het opgenomen krediet;

Nadelen

  • Variabele rente waardoor je vooraf niet weet wat je aan rente moet betalen;
  • Krediet opnemen is erg eenvoudig waardoor je te makkelijk geld leent;
  • Betaalde rente is niet fiscaal aftrekbaar;

Doorlopend krediet vergelijken

Neem voordat je een doorlopend krediet afsluit de bijbehorende voorwaarden (kredietlimiet, rente, aflossing etc.) goed door zodat je weet waar je aan begint en niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het verstandig om de voorwaarden van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. De voorwaarden van een doorlopend krediet kunnen per kredietverstrekker verschillen, wat in jouw voordeel werkt.