Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een consumptieve kredietvorm. Het persoonlijke krediet is geschikt voor situaties waarbij je vooraf precies weet hoeveel geld je nodig hebt en wilt lenen. In veel gevallen wordt deze lening dan ook afgesloten om de aanschaf van een nieuwe auto of caravan te financieren. Met de persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent omdat de aflossing, rente en looptijd vast staan. Hierdoor is de rente op deze lening dan ook hoger dan de rente op een doorlopend krediet.

Leeftijd en inkomen

De persoonlijke lening is bij diverse financiële instellingen af te sluiten. Veel kredietverstrekkers en banken verstrekken geen persoonlijke lening aan mensen jonger dan 18 en ouder dan 72 jaar. Wanneer je binnen deze leeftijdsgrens valt moet je over een vast inkomen te beschikken dat niet uit een uitkering bestaat (bijvoorbeeld WW). Iedere instelling hanteert eigen regels waardoor het maximaal te lenen bedrag per instelling kan verschillen. Naast deze voorwaarden en regels is het afsluiten van een persoonlijke lening vrij eenvoudig. Je stemt met de kredietverstrekker het te lenen bedrag, de periodieke aflossing en rente af. Vervolgens wordt het bedrag ter hoogte van de afgesproken lening in één keer uitgekeerd.

Voordelen

  • Zekerheid door vaste looptijd, rente en dus vaste maandlasten;

Nadelen

  • Niet mogelijk om aflossingen of extra geld op te nemen;
  • Door vaste rente profiteer je niet van rentedalingen;
  • Vaak niet mogelijk om vervroegd boetevrij af te lossen;

Vaste maandlasten

Zoals bij iedere andere lening of krediet heb je ook bij de persoonlijke lening te maken met rente en aflossing. In de meeste gevallen betaal je van het moment dat je de lening aangaat tot het moment dat je deze volledig hebt afgelost maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente. Doordat de maandlasten gedurende de looptijd van de lening gelijk blijven weet je waar je aan toe bent en dat geeft je een stukje zekerheid. Ben je van plan om een persoonlijke lening af te sluiten en het geld te gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe auto of caravan let er dan goed op dat de looptijd van de lening korter duurt dan de levensduur van je aanschaf. Hiermee voorkom je dat je nog aan het af betalen bent wanneer je al lang geen plezier meer hebt van je aanschaf.

Persoonlijke lening vergelijken

Net als bij ieder ander krediet is het ook bij de persoonlijke lening verstandig om de aanbiedingen van verschillende instellingen met elkaar te vergelijken. Iedere instelling hanteert zijn eigen regels en voorwaarden waarop een risicoprofiel wordt gebaseerd. Hierdoor kan het maximaal te lenen bedrag, rentepercentage en looptijd van de lening per instelling verschillen. Let bij het vergelijken niet alleen op factoren als het maximaal te lenen bedrag, rentepercentage en looptijd maar verdiep je ook eens in andere voorwaarden. Denk hierbij aan de mogelijkheid om tussentijd af te lossen. Is dit überhaupt mogelijk en is tussentijds aflossen boetevrij of moet je dan een boete betalen en hoe hoog is deze?