Flitskrediet

Een flitskrediet of kleine lening is een consumptief krediet waarbij kleine bedragen, vaak tot een maximum van duizend euro geleend kunnen worden. In de meeste gevallen moet het opgenomen krediet binnen een periode van maximaal drie maanden weer afgelost zijn. Consumenten die een flitskrediet afsluiten gebruiken dit vaak als overbrugging tot de volgende salaris-uitbetaling. Deze kleine lening heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze kredietvorm in een aantal minuten via het internet, de telefoon of zelfs SMS afgesloten kan worden.

Vergunningsplicht

Sinds mei 2011 hebben aanbieders van flitskredieten een vergunning van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) nodig. Voor mei 2011 was dit niet verplicht waardoor een wildgroei aan aanbieders van dit type krediet is ontstaan. Gedurende deze wildgroei rekenden aanbieders onbegrijpelijk hoge afsluitkosten en rentepercentages waardoor veel mensen in de problemen zijn gekomen. Sinds de invoering van de verplichte vergunning voor aanbieders van flitskredieten moeten alle kosten voor het afsluiten van de kleine lening worden ondergebracht in de te betalen rente, deze mag op jaarbasis niet meer dan 16% bedragen. Daarnaast moeten aanbieders consumenten ook toetsen of ze het krediet wel kunnen betalen. Alleen kredieten die in minder dan drie maanden afgelost moeten worden en waarbij erg lage kosten voor het afsluiten in rekening worden gebracht vallen niet onder de vergunningsplicht.

Voordelen

  • Snel een relatief klein bedrag tot je beschikking;

Nadelen

  • Hoge rente van maximaal 16%;
  • Snel (binnen drie maanden) aflossen;

Ondoorzichtig en risicovol

Veel aanbieders van flitskredieten zijn van mening dat zij niet onder de vergunningsplicht van het AFM vallen. Hierdoor is de markt van flitskredieten ondoorzichtig en niet transparant. Wil je een flitskrediet afsluiten dan moet je goed weten met wie je in zee gaat. Voldoet deze partij wel aan zijn vergunningsplicht? Dit kan je controleren op www.afm.nl/registers. Wees je er daarnaast van bewust dat geld lenen geld kost. De rente op een flitskrediet is enorm hoog en het opgenomen krediet moet binnen een korte periode volledig worden terugbetaald. Wanneer je niet aan deze verplichtingen kunt voldoen krijg je te maken met zeer kostbare boetes waardoor je zelfs door een kleine lening in grote financiƫle problemen kunt raken.